Kacper Burzyński

nr 8406, 4 lata,
województwo: śląskie,
schorzenie: padaczka, zespół Westa
Myśleliśmy, że to kolka jelitowa. Niestety. Częste skłony i płacze synka okazały się być objawami zespołu Westa. Teraz walczymy, by postawić Kacperka na nogi.

Nasza historia zaczyna się jak wiele innych. Na początku wszystko było idealnie. Kacperek rozwijał się prawidłowo i nic nie zapowiadało tragedii. W takim czasie nikt nie myśli, że dzieje się coś złego… Jego skłony i płacze były dla nas objawami kolki jelitowej. Dopiero kiedy dolegliwości się nasiliły, okazało się, że to początki padaczki. Trafiliśmy do neurologa, a później genetyka. Usłyszeliśmy diagnozę – zespół Westa.

Kacperek zaczął przyjmować leki przeciwpadaczkowe, a my zauważyliśmy, że cofa się w rozwoju, przymyka oczka. Kacperek ma prawie 4 lata. Jeszcze nie siedzi i nie chodzi. Jest dzieckiem leżącym, nieumiejącym nawet utrzymać główki. Zmieniliśmy leki, ale skutki przyjmowania tamtych pozostały.

Cztery razy w tygodniu jeździmy na rehabilitację, pionizujemy synka, a specjalny stymulator podskórny  ma zatrzymać epilepsję. Kacperek robi się bardziej kontaktowy, zaczyna ruszać rączkami, nóżkami, obracać główkę, z radością obserwujemy, jak fajnie otwiera oczka. Małymi kroczkami staramy się iść do przodu. Nie wszystko jednak wychodzi idealnie. W tym roku odszedł starszy brat Kacperka - Tomek, również zmagający się z chorobami. To nas rozbiło, ale wciąż musimy walczyć, by nasz młodszy synek mógł funkcjonować. Po latach rozmyślań, o tym dlaczego Kacperek urodził się chory i dlaczego spotkała nas tragedia, walczymy dla niego o lepsze jutro. Kacperek też walczy, próbuje się z nami komunikować, upomina się o swoje, zabiega o uwagę. Lubi być w centrum zainteresowania, dlatego będzie bardzo szczęśliwy, jeśli jego los kogoś poruszy. Za wszelkie wsparcie ogromnie dziękujemy.

20210503_172518.jpg
20231107_132850.jpg