Wojciech Sadowski

województwo: łódzkie,
schorzenie: złożona wada serca
Wojtuś urodził się ze złożoną wadą serca. Przeszedł już więcej operacji, niż ma lat. I potrzebuje kolejnej - ratującej jego życie.
Nasz synek Wojtuś urodził się ze złożoną wadą serca. Skomplikowane nazwy: przełożenie pni tętniczych, atrezja płucna, zespół WPW, ubytki międzykomorowe i międzyprzedsionkowe, odwrócone położenie trzewi z lewokardią - nic nam wtedy nie mówiły. Dziś mówią bardzo wiele i znaczą jedno - walkę o jego życie. W pierwszym roku życia nasz wojownik przeszedł 5 operacji. Początkowe leczenie w Polsce było skierowane w stronę serca jednokomorowego i tak naprawdę znaczyło leczenie paliatywne, z wielką niewiadomą, jak długo będziemy cieszyć się Wojtkiem na świecie. A ponieważ jest naszym światem, pomocy szukaliśmy wszędzie. Lekarze z USA, zespół profesora Hanleya ze Stanford, zdecydowali się powalczyć o serce dwukomorowe. Dzięki pomocy wielu ludzi udało się zebrać pieniądze na tę kosztowną operację. Wojtek po raz pierwszy, w asyście medyków, miał okazję polecieć samolotem, nie mając jeszcze świadomości, że leci po nowe życie. 20 października 2020 roku w Stanach Zjednoczonych przywrócono nam wiarę w to, że wszystko będzie dobrze, a Wojtuś będzie miał szczęśliwe dzieciństwo, jak inne dzieci. W 2021 roku powitaliśmy na świecie drugiego synka - Olka. I wszystko układało się dobrze. Jeździliśmy na kontrole serduszka, żeby sprawdzać, jak pracuje, usłyszeć, czy wszystko jest dobrze. I było dobrze do czasu ostatniego badania echa serca Wojtka, na którym uwidoczniło się znaczne zwężenie zastawki płucnej. Rezonans magnetyczny potwierdził, że zastawka zwęziła się z 17 mm do 3 mm. Za chwilę może się okazać, że krew nie będzie dopływała do płuc i nie ulegnie natlenowaniu. Brzmi to strasznie, ale w efekcie może dojść do utajonego uduszenia naszego dziecka. Zastawka kwalifikuje się do natychmiastowej wymiany. Ze względu na złożoną anatomię serduszka naszego syna operację powinien wykonać ten sam zespół lekarzy z USA. Koszty w porównaniu do ostatniej operacji są ogromne. Brakuje nam ok. 1,5 miliona złotych. Jest nam trudno, bo Wojtek wygląda jak zdrowe dziecko, ale to tylko pozory. Najgorsze jest to, że nie wiemy, ile mamy czasu. Wojtuś śmieje się i bawi z kolegami, ale jeśli za chwilę skutki wady zaczną być zauważalne, będzie za późno, by coś z tym zrobić. Serce naszego dziecka będzie tak niewydolne, że wymiana uszkodzonego elementu nic nie da. I to jest najgorsze. Musimy działać natychmiast, a operację można i trzeba wykonać już teraz!

Wojtek jest ciekawy świata, otwarty na innych, lubi bawić się z dziećmi. Ma ogromne serce dla swojego brata. Jeśli jednemu dzieje się krzywda, drugi jest obok. Nasz syn musiał przejść w swoim małym życiu bardzo wiele. To będzie jego siódma operacja. Mamy nadzieję, że szczęśliwa. Będzie - bo wierzymy, że uda nam się zebrać tę astronomiczną sumę pieniędzy. Wojtuś nam ufa. Wierzy, że jak mówimy, że będzie dobrze - to tak będzie. On czuje nasze wsparcie. Zawsze mówimy do niego uśmiechnięci, choć w środku chce nam się płakać. Aparatura i leki to jedno, ale jeśli organizm dziecka się podda, to będzie koniec. A jeśli jego serduszko się zatrzyma, zatrzyma się też nasz świat. Prosimy, pomóżcie nam! To będzie dla niego kolejna szansa i wykorzysta ją na 100 procent!
IMG_20201027_151314_4.jpg
IMG_20220820_162100.jpg